ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va oferi peste 420 mii de euro pentru susținerea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului

14:45 | 18.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană va oferi peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru, în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Astăzi a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor de grant pentru două concursuri desfășurate în cadrul programului, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD, cei 13 tineri selectați din rândul celor 98 de participanți la concursul „Mentorat în afaceri - Start pentru tineri” vor beneficia de granturi de până la 15 mii de euro. Pe lângă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia de consiliere pentru extinderea activitatăţii de antreprenoriat. Concursul este la a cincea ediție. Datorită granturilor oferite de UE, până acum au fost create 57 de întreprinderi noi și au fost generate peste 300 de locuri de muncă pe malul stâng al Nistrului și în zona de securitate.

În cadrul concursului „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru” vor fi susținute șase proiecte, în valoare de 40 mii de euro fiecare, care se bazează pe cooperarea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Printre activitățile planificate sunt creșterea nivelului de digitalizare și automatizare a proceselor administrative, formarea competențelor digitale pentru antreprenorii din industriile creative, dezvoltarea turismului, cooperarea apicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

„Prin sprijinirea acestor inițiative de afaceri, susținem crearea de noi locuri de muncă, obținerea unor venituri mai mari, inovațiile, toate acestea cu un impact pozitiv pe ambele maluri ale râului Nistru. Deși propunerile câștigătoare reflectă domenii foarte diferite, ele toate au în comun dorința de a lucra împreună și de a valorifica avantajele existente, ceea ce stă la baza cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru, aceasta și fiind esența programului finanțat de Uniunea Europeană – consolidarea încrederii”, a declarat la eveniment Jānis Mažeiksz, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem produsele și serviciile pe care le veți dezvolta și să cunoaștem oamenii care vor obține noi locuri de muncă. De asemenea, vă invit să deveniți utilizatori și beneficiari ai activităților de cercetare, dezvoltare și digitalizare care vor fi desfășurate de organizațiile de suport în afaceri grație finanțării obținute”, a afirmat  Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Foto: PNUD Moldova 

img22003710

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!