ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 50 de corpuri de iluminat vechi au fost expuse în cadrul unei expoziții

18:14 | 18.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Peste 50 de piese autentice cu valoare științifică, istorică, memorială și estetică, care reflectă evoluția și rolul iluminatului artificial în viața cotidiană și spirituală, au fost prezentate astăzi în cadrul expoziției cu genericul ”Magia luminilor de altă dată”, inaugurate la Muzeul Național de Istoriei a Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ana Grițco, curatorul expoziției, a menționat că printre aceste corpuri de iluminat se înscriu sfeșnicul din argint care a aparținut familiei scriitorului basarabean Constantin Stamati (1786-1869), lampa de tavan cu petrol de la conacul lui Vasile Stroescu, personalitate notorie, om politic și mecenat, din satul Brânzeni, raionul Edineț, lampa de masă electrică a academicianului Nicolae Dimo, veioza regizorului de film Valeriu Gagiu și lampa de masă a dirijorului Boris Miliutin.

”Gama tipologică a corpurilor de iluminat continuă cu o varietate de lămpi de masă cu gaz lampant și electrice, unde o parte din ele au imprimată marca producătorului: Otto Muller, Berlin, Ehrich &Graetz Berlin, Anna Brenner (Germania), Брюннеръ Шнейдеръ Дитмарь (Varșovia), Triumph (Franța) etc. Deși modeste ca număr, spațiul expozițional include și corpuri de iluminat profesional: felinarul utilizat de mineri în galeriile subterane și felinare de care se foloseau angajații căilor ferate. Printre felinarele portabile se numără și cele de uz cotidian, numite „Liliacul”, denumire de la firma producătoare germană ”Federamus”, care se foloseau pentru iluminare pe timp de noapte. Felinarele au jucat un rol important în iluminatul public, inițial funcționau prin arderea seului în care era îmbibată o bucată de feștilă, ulterior fiind înlocuită cu gaz lampant, unde se ilumina numai drumul central sau cel comercial”, a precizat Ana Grițco.

Expoziția va fi deschisă până la 31 ianuarie 2023.

img22003723

img22003723

img22003723

img22003723

img22003723

img22003723

img22003723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!