ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova are un nou președinte

12:00 | 20.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Cel XXVII-lea Congres al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, care a avut loc ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, a ales în fruntea organizației un nou președinte. Este vorba de artistul plastic și criticul de artă Florina Breazu, care în perioada 2020-2022 a deținut funcția de vicepreședinte al UAP, informează MOLDPRES.

În buletinul de vot a fost înscrisă o singură candidatură. Pentru Florina Breazu și-au exprimat votul 140 de membri, din cei 148 prezenți la congres.

Solicitată de agenție, Florina Breazu a declarat că pentru ea este o onoare faptul că a fost aleasă în fruntea UAP, membrii căreia sunt creatori ai patrimoniului cultural național. ”Vrem să resetăm activitatea Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și s-o raportăm la actualitate și la toate posibilitățile și ofertele lumii contemporane. Domeniile de referință majore ale actualului program managerial vizează crearea unei coeziuni între membrii uniunii, între comunitatea artistică și consumatorul de artă – statul și cetățeanul, atât prin intermediul evenimentelor culturale (expoziții, concursuri, conferințe), cât și cel al instrumentarului contemporan de mediatizare. O prioritate aparte este protecția socială a artistului și promovarea legislației în domeniu”, a subliniat noul președinte al UAP.

În prezent, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova numără 359 de membri, dintre care 70 se află peste hotare.

Florina Breazu s-a născut la 5 ianuarie 1973 în orașul Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Şciusev”, Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din  Chișinău și Facultatea de Arte Decorative a Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Institutul Studiul Artelor al Academiei de Științe a Moldovei, iar din 2014 este doctorandă la Universitatea Națională de Arte din București. În 2019-2020 a fost director adjunct la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chișinău, iar din 2020 a fost vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările ei se păstrează în colecții publice și private din R. Moldova, România, Federația Rusă, Arabia Saudită, SUA, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Franța, Germania și din alte țări.

img22003790

img22003790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!