ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei

12:34 | 20.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a participat la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino, a relatat pentru MOLDPRES Biroul de presă al MAEIE.

În intervenția sa, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat faptul că țara noastră susține importanța respectării valorilor și principiilor europene, amintind aspirațiile care au stat la baza creării Consiliului Europei, de edificare a păcii pe continentul european și neadmiterea repetării atrocităților trecutului.

Ministrul Nicu Popescu a comunicat omologilor europeni că din primele zile ale războiului din țara vecină, Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni care au fugit de ororile conflictului, eveniment cu consecințe profunde economice, sociale și umanitare și pentru Republica Moldova.

„Le-am mulțumit partenerilor internaționali, inclusiv structurilor Consiliului Europei, pentru tot sprijinul acordat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o tragedie de neimaginat pe întregul continent european, motiv pentru care țara noastră a susținut excluderea Federației Ruse din organizație”, a menționat oficialul moldovean.

În discursul său, vicepremierul Nicu Popescu s-a referit și la cooperarea ascendentă dintre Consiliul Europei și țara noastră, menționând rolul organizației în consolidarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, în particular la modul practic prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024.

„Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor. Aici reforma justiției ocupă un loc central, iar Grupul de experți de nivel înalt în domeniul justiției al Consiliului Europei are un rol special în acest proces”, a adăugat ministrul Nicu Popescu.

În ceea ce privește situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a fost exemplificat modul de funcționare al școlilor cu predare în grafie latină din regiune, cunoscut la CEDO drept grupul Catan.

„Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației moldovene a folosit acest prilej pentru a reitera ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova și a face apel către prietenii țării noastre să ne susțină în aspirațiile de a obține statutul de stat candidat la Uniunea Europeană, menționând că țara noastră a ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace.

Foto: MAEIE

img22003795

img22003795

img22003795

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!