ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

18:44 | 20.05.2022 Categorie: Comunicate

Mesajul ministrului Sergiu Litvinenco, în cadrul Ședinței comune a Comisiilor juridice și Comisiilor de Politică Externă din Parlamentele Republicii Moldova și României

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a transmis astăzi un mesaj cu ocazia Ședinței comune a Comisiilor juridice și Comisiilor de Politică Externă din Parlamentele Republicii Moldova și României. Ministrul a menționat că astfel de evenimente sunt extrem de importante pentru țara noastră, mai ales în contextul aspirațiilor de integrare în Uniunea Europeană. Iar experiența României la acest capitol este valoroasă pentru noi și mizăm pe susținere la fiecare etapă.

„Reforma justiției și combaterea corupției este prioritatea numărul unu a Republicii Moldova, a actualei guvernări, a Ministerului Justiției și a cetățenilor noștri, care au votat pentru construirea unui stat de drept, la alegerile parlamentare din iulie 2021. Oamenii își doresc instituții funcționale, o veritabilă luptă împotriva corupției, să le fie respectate drepturile și libertățile fundamentale”, a subliniat Sergiu Litvinenco.

De asemenea, ministrul Justiției a făcut o scurtă prezentare a reformelor în curs de realizare și a celor care urmează. În mod special, s-a referit la „pre-vetting” – verificarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și  Consiliului Superior al Procurorilor, care va fi urmat de „vetting” - evaluarea externă extraordinară a tuturor judecătorilor și procurorilor, reformarea Curții Supreme de Justiție, reorganizarea instituțiilor care luptă împotriva corupției: Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție. „Sunt obiective ambițioase, dar realizarea acestora vor asigura o justiție corectă, echitabilă și integră, care va apăra interesele cetățenilor și ale statului Republica Moldova. Nu este ușor să reformezi din temelie un sistem putred de corupt, dar suntem siguri că vom reuși, pentru că avem toată susținerea partenerilor de dezvoltare, inclusiv a României”, a menționat ministrul Justiției.

La final, Sergiu Litvinenco a mulțumit încă o dată României pentru relația de prietenie pe care o avem, pentru că susține plenar și necondiționat Republica Moldova și cetățenii țării noastre.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!