ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE, a declarat Andrzej Duda

08:36 | 23.05.2022 Categorie: Externe

Kiev, 23 mai. /MOLDPRES/. Preşedintele polonez Andrzej  Duda a declarat duminică, 22 mai, în parlamentul ucrainean că numai Kievul are dreptul de a-și decide viitorul. Astfel, Duda devine primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse. Șeful statului polonez a dat asigurări că „nu va avea odihnă” până când Ucraina nu va deveni membră a UE, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Ucraina, în repetate rânduri, a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său... nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Verhovna Rada, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Președintele polonez a mai afirmat că comunitatea internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice - fie şi un singur centimetru din teritoriul său - va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

Cel mai mare opozant al regimului Putin din Estul Europei, Polonia are de multă vreme relaţii tensionate cu Rusia. După invazia rusă din Ucraina, Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului.

Varșovia este un avocat puternic al unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi a fost vocală în susţinerea acordată Ucrainei în demersul său de a adera la UE.

În discursul său din Rada de la Kiev Duda a asigurat că „Nu va avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”.

img22003840

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!