ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a propus digitalizarea procesului electoral prin aplicarea votului la distanță

11:17 | 25.05.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a propus astăzi digitalizarea procesului electoral, prin aplicarea votului la distanță - corespondență sau internet, cu utilizarea unor mijloace de identificare electronică. Modificările sunt incluse în proiectul Codului Electoral și vor fi transmise Parlamentului spre adoptare, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului de prezentare a proiectului, președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că modificările au drept scop soluționarea deficiențelor identificate de funcționarii electorali și includ observațiile Curții Constituționale și ale misiunilor naționale și internaționale.

„Noile prevederi reprezintă rezultatul unui proces amplu de revizuire a legislației electorale actuale. Prin adoptarea documentului ne dorim să îmbunătățim procesul electoral și să oferim cetățenilor servicii moderne și de calitate. Ne dorim ca, oriunde s-ar afla, cetățeanul să-și poată exercita dreptul de vot și să aibă putere participativă”, a spus Angelica Caraman.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că documentul se axează pe problema votului în diasporă, finanțarea corectă și transparentă a campaniei electorale, reflectarea campaniilor și pragul electoral. „Pentru a avea un proces electoral liber și corect, instituțiile statului au nevoie de instrumente funcționale ce vor fi aplicate în cadrul votării. Totodată, Codul Electoral reprezintă baza desfășurării unui scrutin corect și democratic, de aceea aceste modificări sunt extrem de necesare pentru țara noastră”, a remarcat speakerul.

De asemenea, documentul prevede ridicarea gradului de profesionalism al angajaților, micșorarea numărului  membrilor CEC până la 7, iar durata mandatului acestora ar urma să fie de 5 ani. La fel, urmează a fi făcute modificări la compartimentul listelor electorale și la cel al depunerilor și examinării contestațiilor.  

Proiectul Codului Electoral urmează a fi adoptat cu cel puțin un an înainte de un scrutin.

img22003910

img22003910

img22003910

img22003910

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!