ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru perioada 25 mai-8 iunie, în regiunea transnistreană a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate

14:29 | 25.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Astăzi, 25 mai, printr-o ,,decizie” aprobată de către liderul de la Tiraspol a fost anulat așa-numitul cod roșu de alertă de securitate, activ în perioada 26 aprilie-25 mai 2022, și a fost aprobat așa-numitul cod galben de alertă, pe durata a 15 zile calendaristice (25 mai-08 iunie 2022), transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare. 

Constatăm că deși a fost diminuat nivelul de alertă, se amplifică șirul de acțiuni restrictive, de intensificare a regimului de activitate a diferitelor structuri, de verificare sporită a diferitelor obiective de infrastructură, mijloace de transport, persoane ș.a. 

Printre măsurile dispuse figurează obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin așa-numitele puncte de trecere ale Tiraspolului, instalarea posturilor de control la intrarea în orașele din regiune, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră/ies din regiune, inclusiv al celor aflate în gările auto și feroviare din stânga Nistrului și mun. Bender.

Măsurile restrictive instituite provoacă îngrijorări în contextul în care asemenea impedimente nu persistă și nu sunt instituite pe malul drept al Nistrului în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană, iar pornind de la imposibilitatea autorităților naționale competente de a interveni în perimetre temporar necontrolate în caz de eventuale incidente, sugerăm evitarea în acest interval de timp a deplasărilor nejustificate în regiune sau care pot genera riscuri de limitare ilegală în drepturile și libertățile universal garantate.

img22003920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!