ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu a salutat eforturile CEC de modernizare a legislației electorale

15:54 | 25.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mai. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la evenimentul de prezentare a proiectului Codului electoral și a propunerilor de modificare a legislației conexe, organizat de Comisia Electorală Centrală, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În mesajul său de salut, Igor Grosu s-a referit la patru probleme care au fost identificate de-a lungul anilor și care trebuie remediate: votul în diasporă; finanțarea campaniilor electorale; mediatizarea echitabilă; modernizarea procesului electoral.

”Problema votului în diasporă – noi am văzut câte peripeții au trăit oamenii de-a lungul timpului: numărul secțiilor de votare; ingerința politicului în stabilirea secțiilor de votare; cozile interminabile, care ne-au bucurat versus frustrările cetățenilor care au stat ore întregi. Soluții sunt și asta este digitalizarea și modernizarea procesului electoral”, a precizat șeful Legislativului.

Igor Grosu s-a referit și la finanțarea corectă a campaniei electorale: ”În toți acești ani, am avut diferiți actori electorali, unii care respectau și alții care sfidau. Această sfidare se producea fiindcă era tolerată de sistem. Aici rog să fie toleranță zero la corupție”.

Respectarea libertății de exprimare, mediatizare echitabilă, echilibrată și imparțială a alegerilor sunt alte subiecte care trebuie clar definite, inclusiv din perspectiva promovării pluralismului politic în mass-media, dar și luptei cu dezinformarea și manipularea informațională a societății.

Președintele Parlamentului a felicitat CEC pentru eforturile pe care le depune în scopul modernizării legislației electorale și și-a exprimat convingerea că această muncă va contribui la transparentizarea alegerilor în Republica Moldova, astfel încât alegătorul să fie încrezător în puterea și valoarea votului său, iar actorii politici să lupte în condiții egale.

Foto: Parlament

img22003926

img22003926

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!