ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va susține campanii regionale în R. Moldova pentru popularizarea Agendei 2030

08:49 | 26.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Patru campanii de informare sunt  preconizate pentru luna iunie, în regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud şi UTA Gagauz-Yeri, în cadrul procesului de popularizare a Agendei 2030 și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel regional și local, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Campaniile programate sunt o continuare a activităţilor  lansate în luna curentă.  În perioada de referinţă, cu suportul Proiectului „Sprijin pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, susținut financiar de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare și implementat de GIZ, a fost organizat un program de consolidare a capacităților actorilor locali și regionali cu privire la rolul acestora în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare. La instruire au participat reprezentanții Agențiilor de dezvoltare regională Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia, reprezentanți ai Consiliilor raionale Ialoveni, Cimișlia, Glodeni, Edineț și Nisporeni, precum și reprezentanți ai Cancelariei de Stat și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Programul de instruire s-a axat pe: explicarea Agendei 2030 și rezultatelor obținute de Republica Moldova în implementarea acesteia; descrierea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și localizarea acestora la nivel național, regional și local; dezbaterea și identificarea mecanismelor privind corelarea și conectarea obiectivelor de la nivel național cu obiectivele la nivel regional; familiarizarea participanților cu cadrul național de planificare strategică și rolul documentelor de politici; capacitarea actorilor locali pentru diseminarea ulterioară a cunoștințelor obținute.

În septembrie 2015, Republica Moldova, alături de alte 192 state membre ale ONU, a adoptat Declarația Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, prin care s-a angajat să pună în aplicare Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Astfel, până în anul 2030, țara noastră, de rând cu celelalte țări, urmează să-și mobilizeze eforturile pentru a elimina toate formele de sărăcie, pentru a combate inegalitățile și pentru a aborda problemele schimbărilor climatice, asigurând că nimeni nu este lăsat în urmă.  Agenda 2030 reprezintă un plan de acțiune pentru Oameni, Planetă și Prosperitate. De asemenea, Agenda 2030  este îndreptată spre consolidarea Păcii universale. Toate țările și toate părțile interesate trebuie să acționeze în Parteneriat, în vederea implementării acestui plan de acțiuni.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!