ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat proiectul ”Povești abandonate”

15:27 | 26.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Asociația pentru cultură și arte ”Arbor” din România, în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, a lansat proiectul ”Povești abandonate”,  informează MOLDPRES.

În cadrul proiectului sunt recuperate texte pentru copii, scrise de autori moldoveni în a doua jumătate a secolului al XX-lea, care sunt oferite publicului într-o carte accesibilă online.

Solicitat de agenție, președintele Asociației pentru cultură și arte „Arbor”, Victoria Nagy Vajda, a menționat că în spatele proiectului stă o muncă importantă de cercetare: au fost citite 55 de cărți, 150 de povești semnate de 45 de autori, din perioada când în R. Moldova cărțile erau tipărite în limba română cu alfabet chirilic. După 1989, când s-a revenit la grafia latină, din păcate multe dintre vechile volume n-au mai fost reeditate. Până acum doar 60-70% din textele literare de interes au ieșit în ediții noi.

”Sunt foarte multe povești și povestiri pe nedrept uitate din cauză că au fost tipărite cu alfabet chirilic. Multe meritau să fie incluse în volumul „Cartea poveștilor abandonate”, apărut și pe suport de hârtie, dar din motive financiare doar zece au putut fi recuperate pentru public. Păstrăm speranța că procesul început de ”Arbor” va fi preluat și de editurile din România, așa încât și această parte a literaturii noastre comune să fie promovată. Cartea reunește povești și povestiri de: Pavel Boțu (1933-1987) - „Duelul”, „Pe aripi de vânt”, „Linuț”, Victor Prohin (n.1942) - „Povestea păpușii cu inimă de piatră”, Sanda Lesnea (1922-2008) - „Cheia timpului”, Aurel Scobioală (1941-2007) - „Stelele”, Ariadna Șalari (1923-2016) - „Gigantul de hârtie” și „Povestea grâului”, Gheorghe Gheorghiu (1922-2009) - „Cântec de leagăn” și de Ana Lupan (1922-1998) - „Mărul de zăpadă”, a precizat managerul proiectului.

Potrivit sursei citate, selecția poveștilor a fost făcută de Eugenia Bejan și Tamara Maleru, bibliografe și cercetătoare din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău și au fost luate în calcul acele texte care nu conțineau elemente de literatură angajată și care prezentau pilde și întâmplări atrăgătoare pentru tânărul cititor de azi. Odată finalizată partea de cercetare și selecție, poveștile au fost transliterate de studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar de editarea, redactarea și analiza textelor s-au ocupat studenții de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonați de Bogdan Crețu, acesta fiind și autorul prefeței culegerii.

Cartea poveștilor abandonate va fi lansată pe 28 mai, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău, iar pe 1 iunie – la Iași, și pe 4 iunie – la București.

img22003965

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!