ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Hărțuirea la locul de muncă va fi pedepsită

16:15 | 26.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă, comunică MOLDPRES.

Proiectul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). 

Documentul propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă.

De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați contravențional. Astfel, amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3000 și 4200 de lei (circa 200 de euro), iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10500 de lei.

Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.

Foto simbol

img22003972

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!