ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Embargoul asupra petrolului rusesc este blocat de Ungaria

11:49 | 30.05.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 30 mai. /MOLDPRES/. La Bruxelles se reunesc astăzi liderii statelor Uniunii Europene pentru a analiza situaţia securităţii şi consecinţele generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în contextul în care încercările de a negocia un compromis pentru ca Ungaria să sprijine impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc nu au înregistrat niciun progres, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Duminică chestiunea a fost examinată de ambasadorii statelor membre, însă perspectivele deloc optimiste l-au determinat pe ministrul economiei german Robert Habeck să avertizeze că unitatea UE 'începe să se destrame''.

Preşedinţia franceză a Consiliului UE a propus excluderea conductei Drujba ''pentru moment'' dintr-un embargou petrolier şi în impunerea de sancţiuni doar asupra ţiţeiului transportat cu tancurile petroliere către UE, au declarat diplomaţi europeni.

La momentul actual, conducta Drujba transportă o treime din livrările totale de petrol rusesc către UE.

Bratislava și Praga au acceptat excepţii pentru următorii doi ani şi jumătate, au menţionat surse diplomatice de la Bruxelles.

Complimentar este prevăzută impunerea de sancţiuni suplimentare asupra băncilor ruseşti şi extinderea listei cu oficialii ruşi vizaţi de sancţiuni.

Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a apreciat luni dimineaţă că ''în final va exista un acord'' cu privire la viitorul pachet de sancţiuni contra Rusiei.

''Trebuie să decidem în unanimitate. Au existat discuţii ieri după-amiază şi vor exista şi în această dimineaţă şi pe parcursul după-amiezii. Cred că în această după-amiază vom fi capabili să oferim şefilor de stat un acord'', a spus Borrell.

Foto: kosatka.media

img22004042

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!