ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul la benzină și motorină va crește

12:31 | 30.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mai. /MOLDPRES/. Pentru ziua de marți, 31 mai, au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 31,31 lei/litru (+0,16 lei); motorină – 27,42 lei/litru (+0,13 lei), transmite MOLDPRES cu referire la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

ANRE a explicat în acest context că, în ultima perioadă, continuă creșterile cotațiilor Platts care influențează determinant nivelul prețurilor pentru carburanți la pompă.

Potrivit instituţiei, deficitul de produse petroliere generat de războiul din Ucraina și refuzul statelor Uniunii Europene de a importa țiței și produse derivate din Federația Rusă, generează în continuare o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil pe plan internațional. În condițiile în care Republica Moldova importă 100% din produsele petroliere consumate, tendințele actuale se reflectă și pe piața națională. Prin urmare, cotațiile Platts care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință, în baza cărora se formează prețurile, au crescut pronunțat în ultima perioadă.

“La data de 27 mai, cotația la motorină a depășit nivelul de 1150 dolari/tona, ceea ce este cu 72,41% mai mult decât la începutul anului 2022, iar la benzina de tip COR 95 aceasta a depășit nivelul de 1300 dolari/tona, ceea ce este cu 75,14% mai mult decât la începutul anului curent și reprezintă de fapt un record pentru perioada urmărită din ultimii 10 ani”, rezumă un comunicat ANRE.

Foto simbol

img22004044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!