ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Liderii UE au convenit să interzică progresiv exportul de gaze rusești către UE

08:15 | 31.05.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 31 mai. /MOLDPRES/. Charles  Michel, președinte al Consiliului European, a anunțat marți, 31 mai, că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Procedura va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului, "acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război" şi punând o "presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Angajamentul voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va contribui la eliminarea "aproximativ 90%" din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului", a precizat, pe Twitter, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen.

S-a făcut, totuși, o excepție pentru Ungaria. Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

Potrivit  oficialilor francezi, embargoul treptat al UE se va limita iniţial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achiziţiile europene de petrol rusesc). Urmează să aibă loc negocieri "cât mai curând posibil" pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia.

S-a  convenit, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european. "Acest pachet de sancţiuni include măsuri puternice, cum ar fi retragerea din Swift a celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank", a declarat Charles Michel.

Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

Un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro va permite guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Kievul  şi-a calculat necesităţile la cinci miliarde de dolari lunar. Banii din UE vor lua forma unor "împrumuturi pe termen lung" cu dobânzi subvenţionate, a spus o sursă europeană.

Sancţiunile negociate timp de o lună includ, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Reuniunea  de două zile care se desfăşoară la Bruxelles urmează să abordeze marţi consecinţele crizei alimentare provocate de război şi transformarea energetică necesară care să permită ţărilor europene să se descurce fără gazul importat din Rusia.

img22004059

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!