ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a avut loc reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice

13:20 | 31.05.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. La Chișinău a avut loc astăzi reuniunea Președinților de Parlament din Statele Baltice și Nordice. La finalul întrevederii Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a susținut un discurs, comunică MOLDPRES.

“După o pauză de 8 ani, atunci când a avut loc în premieră o astfel de reuniune, aș îndrăzni să spun că asistăm la o vizită istorică, îndeosebi în contextul regional în care ne aflăm deja de 3 luni. Vă sunt recunoscător că sunteți aici și că sunteți alături de Republica Moldova într-un moment în care avem nevoie de prieteni mai mult ca oricând. Două evenimente marchează astăzi destinul Republicii Moldova și viața cetățenilor noștri: pe de-o parte, avem un război neprovocat și neîntemeiat la hotar, care creează riscuri de securitate și afectează perspectivele de creștere economică; pe de altă parte, Moldova a depus cererea de aderare la UE și vede integrarea europeană drept un obiectiv național, care va aduce mai multă dezvoltare, stabilitate și democrație. Vizita dvs. de astăzi vine să încurajeze atât autoritățile, cât și cetățenii, într-un context în care avem nevoie să fim mai uniți și mai eficienți ca niciodată”, a opinat Grosu.

El a anunțat că a discutat cu omologii săi despre provocările și consecințele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, despre prioritățile agendei comune și despre aspirațiile europene ale țării noastre. “Suntem una din țările cu cel mai mare număr de refugiați raportat la populație, dar acest lucru nu ne va împiedica să continuăm să fim alături de toți cei care fug din calea războiului. Provocările sunt multiple, încercările de destabilizare la fel, iar orice mic sprijin este important pentru ca Moldova să se consolideze democratic și economic, așa cum au făcut țările din Estul Europei în anii 1990 și 2000. Astfel, ca să dau doar un exemplu, deschiderea piețelor țărilor pe care le reprezentați pentru produsele moldovenești ar fi un ajutor direct și clar pentru antreprenorii noștri”, a adăugat speakerul.

“Țara noastră mică și-a arătat lumii întregi ce inimă mare are. Noi am demonstrat că suntem europeni, că nu doar vorbim despre valori europene, dar și acționăm pe baza lor. De aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu demnitate și fermitate. Integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova”, a conchis Igor Grosu.

img22004071

img22004071

img22004071

img22004071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!