ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele Baltice și Nordice au reiterat suportul pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova

18:59 | 31.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Agenda europeană a Republicii Moldova, evoluțiile regionale și internaționale, generate de războiul din Ucraina, dar și viziunile Guvernului privind atenuarea impactului crizei economice globale asupra bunăstării cetățenilor au fost subiectele examinate, astăzi, în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu președinții de parlament din opt State Baltice și Nordice (NB8), aflați într-o vizită oficială comună în R. Moldova, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a relatat despre progresul semnificativ, înregistrat de autorități, în direcția accelerării procesului de integrare europeană. Lovit de multiple crize, Guvernul își continuă agenda de reforme, mizând pe sprijinul partenerilor europeni. 

„Am demonstrat comunității europene faptul că împărtășim aceleași valori democratice, că ne dorim cu adevărat să facem parte din familia europeană. Misiunea noastră este să deschidem noi oportunități cetățenilor care ne-au oferit un vot de încredere. Războiul este la hotarul nostru, suntem loviți de multiple crize, inflație, iar lumina de la capătul tunelului în care ne aflăm este Uniunea Europeană. Mizăm pe sprijinul și susținerea partenerilor noștri în calea spre un viitor prosper”, a declarat Natalia Gavrilița. 

În context, prim-ministrul a vorbit despre provocările Guvernului în raport cu gestionarea crizei refugiaților ucraineni, care s-au adăpostit în țara noastră. O altă preocupare a Executivului, potrivit Nataliei Gavrilița, este identificarea căilor de diversificare a surselor de livrare a gazelor naturale, fortificarea sectorului energetic și asigurarea securității alimentare. Concomitent, Guvernul își concentrează eforturile pe susținerea economiei, extinderea pieței de desfacere și construcția a noi lanțuri logistice.  

Membrii delegației NB8 au apreciat progresele înregistrate în procesul de implementare a agendei europene a Republicii Moldova și au reiterat susținerea statelor Balcanice și Nordice pentru parcursul nostru european si eforturile depuse pentru obținerea statutului de candidat.  

”Vizita noastră este o expresie a suportului pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Înțelegem circumstanțele în care vă aflați și multiplele crize, de care sunteți loviți. Aveți deschiderea noastră pentru extinderea agendei de colaborare, inclusiv în procesul de implementare a reformelor”, a declarat șefa delegației și președinta Seismas-ului Republicii Lituania, Viktorija Čmilytė-Nilsen. 

Totodată, șefii legislativelor au apreciat eforturile Republicii Moldova în gestionarea crizei refugiaților și și-au arătat disponibilitatea de a oferi susținerea necesară în procesul de integrare a cetățenilor ucraineni, găzduiți în țara noastră.

Foto: Guvern 

img22004082

img22004082

img22004082

img22004082

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!