ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a obținut 65 de puncte din 100 în Clasamentul mondial de transparență bugetară

08:02 | 02.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Concluzia a fost făcută ieri, în cadrul unei conferințe cu participarea reprezentanților Ministerului Finanțelor, Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Oficiului Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova, Curții de Conturi și ai Centrului Analitic Independent Expert-Grup, transmite MOLDPRES.

Potrivit sondajului, scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 până la 65 de puncte în 2021 din totalul de 100. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului.

Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Cehia.

„Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului”, conform Ministerului Finanţelor.

Sondajul Bugetului Deschis reprezintă o evaluare independentă, realizată de Organizația Neguvernamentală International Budget Partnership. Analiza privind procesul bugetar în Moldova pentru realizarea acestui chestionar este furnizată de Centrul Analitic Independent Expert Grup. Pentru a consolida și mai mult cercetarea, proiectul de chestionar a fost revizuit și de un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

Foto simbol

img22004127

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!