ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA plănuiește să trimită Ucrainei drone Gray Eagle, mai puternice decât Bayraktar și Predator

13:49 | 02.06.2022 Categorie: Externe

Washington, 2 iun. /MOLDPRES/. Casa Albă are în plan să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite în luptă împotriva Rusiei, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Până acum Ucraina a folosit câteva tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu o rază de acțiune mai scurtă împotriva forțelor rusești care au invadat țara în luna februarie, precum RQ-20 Puma AE și faimoasa dronă turcească, Bayraktar-TB2.

Gray Eagle folosește o tehnologie mai avansată pentru că poate zbura cel puțin 30 de ore fără oprire și poate obține o gamă mai mare de informații din teren. Gray Eagle este o versiune îmbunătățită a mai bine cunoscutei drone Predator și poate fi înarmată cu până la 8 rachete Hellfire.

Ar fi pentru prima oară când Ucraina ar avea la dispoziție un sistem de luptă american reutilizabil și capabil să lovească mai multe ținte aflate mult în spatele liniei de front.

Președintele american Joe Biden intenționează să informeze Congresul de vânzarea dronelor către Ucraina în zilele următoare urmând ca oficialii să facă un anunț public în acest sens.

Costurile dronelor și instruirea ucrainenilor vor fi acoperite din suma de 40 de milioane de dolari puse la dispoziție de americani pentru Ucraina.

„La modul general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare cu o greutate la decolare de trei ori mai mare decât cea a Bayraktarului și are avantaje considerabile în ceea ce privește armamentul, raza de acțiune și anduranța”, potrivit expertului în drone Dan Gettinger de la Societatea Zborului Vertical.

Până miercuri, 1 iunie, când americanii au anunțat că vor trimite Ucrainei patru sisteme cu rachete HIMARS, Pentagonul a punctat de mai multe ori că sistemele mai mici precum Javelin și Stinger, pe care aliații le trimit Ucrainei aproape zilnic, sunt cele mai utile în lupta contra invadatorilor ruși.

Foto: defense-update.com

img22004143

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!