ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experți ai FRONTEX vor ajuta autoritățile în gestionarea fluxului de refugiați la frontiera de stat

13:19 | 02.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iun. /MOLDPRES/. Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul de ratificare a Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană cu privire la activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în R. Moldova (FRONTEX), transmite MOLDPRES.

Scopul principal al documentului constă în crearea cadrului legal pentru detașarea unor experți ai FRONTEX care să acorde Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană. Toate cheltuielile aferente activității experților FRONTEX în Moldova vor fi acoperite de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

În prezent, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat în 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, având statut de observatori.

Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat la 17 martie 2022, la Bruxelles.

Foto: Parlament

img22004144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!