ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul Spaniei va susține Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților

15:26 | 03.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 3 iun. /MOLDPRES/. Regatul Spaniei a oferit Republicii Moldova circa 30 de tone de ajutoare şi 20 de milioane de euro pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, iar în caz de necesitate, două mii de persoane care au fugit de războiul din ţara vecină vor putea fi găzduite de Spania. Despre aceasta a declarat președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, care a susținut astăzi o conferință de presă la Chişinău, împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.

„Guvernul Spaniei este decis să susțină Republica Moldova atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene. Or, pentru consolidarea şi dezvoltarea relațiilor noastre vom deschide la Chişinău un oficiu diplomatic”, a relevat Pedro Sanchez.

La rândul său, șefa statului a apreciat dinamica dezvoltării relațiilor moldo-spaniole, care împlinesc în acest an 30 de ani. „Nici o ţară nu se poate dezvolta în izolare şi în aceste trei decenii am avut un sprijin puternic din partea Spaniei, iar relaţiile noastre cunosc o dezvoltare frumoasă, pe care dorim să o consolidăm”, a declarat Maia Sandu.

„Spania este un partener comercial important pentru Republica Moldova, precum şi o sursă semnificativă de investiții. În prezent, în Moldova activează 58 de companii cu capital străin spaniol, branduri cunoscute în domeniul energetic, vitivinicol, auto etc. Suntem interesați să atragem investiții spaniole în industria textilă şi modernizarea sectorului agroalimentar. Am dori să stabilim un parteneriat şi cu Agenția Spaniei pentru Dezvoltare Internațională”, a subliniat șefa statului.

De asemenea, ambii oficiali au condamnat războiul din Ucraina, declanșat de Rusia, şi s-au pronunţat pentru pace în regiune şi în lume.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi la Chişinău cu președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez. Aceasta este prima vizită întreprinsă în Republica Moldova de către un oficial spaniol de aşa nivel.

img22004176

img22004176

img22004176

img22004176

img22004176

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!