ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România vrea să cumpere petrol și gaze din Azerbaidjan

10:37 | 06.06.2022 Categorie: Externe

București, 6 iun. /MOLDPRES/. Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, încearcă să convingă Azerbaidjanul să crească livrările de petrol și gaze către România, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

În prezent, România nu este dependentă atât de mult de combustibilii fosili rusești ca alte țări europene, dar importurile reprezintă în continuare aproape o treime din consumul său de energie, iar Rusia acoperă aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale și o treime din petrolul utilizat în rafinăriile românești.

O eventuală înțelegere cu Azerbaidjan mai presupune și o coordonare cu Turcia pentru livrările prin conducta transbalcanică, dar și cu Grecia și Bulgaria – pentru terminarea proiectului întârziat al coridorului vertical de gaze.

Din anul  2021, oficialii din domeniul energiei din România au început să caute furnizori alternativi de gaze în jurul Mării Negre, în regiunea Mării Caspice și a Orientului Mijlociu, dar până acum nu au fost anunțate acorduri în acest sens. Popescu a condus o delegație românească la Forumul Energetic de la Baku, o conferință organizată în capitala azeră.

„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.

Până acum însă, nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Parviz Șahbazov, ministrul azer al Energiei a remarcat că, pe termen scurt, prioritatea guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a furniza gaze naturale către Balcani.

Realizarea proiectului de livrare a gazelor din Azerbaidjan dar și din alte surse, depinde de finalizarea interconexiunii Bulgaria-Grecia pentru gaze naturale.

Bulgaria a anunțat că interconectorul va fi operațional de la 1 iulie, iar România speră că acesta va fi extins la cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă, iar Bulgaria negociază, de asemenea, achiziționarea de cantități suplimentare din Azerbaidjan.

Foto: antena3.ro

img22004209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!