ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiscul a verificat formarea prețurilor la produsele social-importante

14:06 | 06.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a întreprins mai multe acţiuni, în perioada ianuarie – mai 2022, în scopul verificării modului de respectare a legislației la formarea prețurilor de comercializare pe piața internă a produselor social-importante, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, au fost întreprinse 303 controale fiscale prin metoda verificării operative, la contribuabilii care desfășoară comerț cu amănuntul în unități comerciale; 19 controale prin metoda verificării faptice, cu scopul inventarierii stocului de mărfuri depozitat în spațiile de păstrare (depozite/ depozite comerciale) pentru care modul de formare a prețului este reglementat de către stat; 12 controale prin metoda verificării parțiale/totale.

„În urma acestor controale s-au constatat următoarele: încălcarea Regulamentului de formare a prețurilor la produsele social-importante prin depășirea adaosului comercial în cazul a 4 agenți economici; devieri între valoarea stocurilor înregistrată conform evidenței contabile și valoarea stocurilor real existente în cazul a 5 agenți economici, fiind stabilit surplus în sumă totală de 7 635 774,66 lei (circa 400 de mii de euro) și lipsuri în sumă totală de 2 748 217,55 lei; depășirea adaosului comercial la vânzarea produselor social-importante în cazul a 3 agenți economici, fiind calculat venit ilicit în sumă totală de 682 520 lei; indicarea eronată sau neindicarea în facturile fiscale a mărimii adaosului comercial cumulativ aplicat pentru o unitate fixat de producător sau a prețului de procurare în cazul a 4 agenți economici, valoarea totală a mărfurilor social-importante livrate conform facturilor fiscale eronat completate constituind 76 624 786,12 lei”, indică SFS.

De asemenea, la 9 agenți economici importatori de produse social-importante au fost instituite posturi fiscale în scopul stabilirii modului de respectare a legislației, în partea ce vizează respectarea formării prețurilor de comercializare pe piața internă a produselor social-importante.

Neindicarea sau indicarea incorectă de către agentul economic furnizor în factură/factură fiscală a prețului de livrare pentru o unitate, fixat de agentul economic producător/ importator şi a mărimii adaosului comercial cumulativ, se sancționează cu amendă în mărime de până la 10% din valoarea tranzacției cu mărfuri social-importante. În cazul stabilirii venitului ilicit, prin exagerarea costului producției/ prețului de vânzare/ adaosului comercial, se calculează amendă în mărime de 100% din suma venitului stabilit.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!