ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 7 iunie este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor

10:46 | 07.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Pe 7 iunie este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor. Cu genericul „Alimente mai sigure, sănătate mai bună”, în acest an evenimentul are drept scop sporirea gradului de conștientizare de către populație a rolului pe care alimentele sigure îl au pentru sănătate şi reprezintă o oportunitate de a solicita acțiuni concrete în domeniile prevenirii, identificării și abordării riscurilor alimentare și de îmbunătățire a sănătății populației, transmite MOLDPRES.

Conceptul este susținut și promovat de Organizația Mondială a Sănătății și de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

La nivel mondial, se estimează că, în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 mii mor, în fiecare an. Mai mult, acest fapt determină pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoasă. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40% din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai mult și de malnutriție.

„Peste 200 de boli sunt provocate de consumul alimentelor contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau cu substanțe chimice, precum metalele grele. Printre bacterii și virusuri se numără Salmonella, Campylobacter, E. Colli enterohemoragică, Vibrio cholerae, Neovirusul și virusul Hepatitei A, printre paraziți echinococul, Taenia spp, Ascaris, Giardia, Cryptosporidium și Entamoeba histolytica. Cele mai frecvente substanțe chimice contaminante sunt toxinele naturale (micotoxinele, biotoxinele și cele generate de ciupercile otrăvitoare) și contaminanții din mediul ambiant”, indică Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Uniunea Europeană, împreună cu 188 țări, a formulat, conform dovezilor științifice, recomandări pentru toate domeniile legate de siguranța și calitatea alimentelor. Este vorba de standardele „Codex Alimentarius” care garantează că produsul este sigur și poate fi realizat prin intermediul rețelelor de comerț.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!