ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va fi inaugurat Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi”

11:38 | 07.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi” va fi inaugurată joi, 9 iunie, la ora 18.00, la Palatul Republicii, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, condusă de dirijorul Mihai Agafița, informează MOLDPRES.

Solicitat de MOLDPRES, directorul fondator și directorul artistic al festivalului, compozitorul Ghenadie Ciobanu a relatat că ediția actuală va fi una bogată în evenimente muzicale.

”Vom avea patru concerte simfonice, care vor include lucrări ale compozitorilor cu renume din Italia, Grecia, Marea Britanie, Spania, Canada, Elveția, Germania, România, Ucraina, Bulgaria. Ediția actuală va fi constituită din două părți, care se vor desfășura în lunile iunie și octombrie. Concertele simfonice din iunie vor fi susținute de Orchestra Filarmonicii Naționale, condusă de dirijorul Mihai Agafița, precum și de Orchestra Națională a Companiei Teleradio-Moldova, condusă de dirijorul Matei Pop. Unul din concertele simfonice din luna octombrie va fi dedicat creației renumitului compozitor român Dan Dediu, cu prilejul conferirii titlului onorific de Doctor Honoris Causa. Vom avea concerte camerale susținute de Duo-ul elvețian Simolka – Wohlhauser, de trioul „Contraste”, de pianista germană Anna Heller, de acordeonistul Radu Rațoi, precum și de alți interpreți autohtoni și de peste hotare. Încă suntem în așteptarea confirmărilor din partea altor participanți – interpreți”, a precizat directorul fondator al festivalului.

Ghenadie Ciobanu a menționat că, creația sa „Spirits Of Bards” va fi interpretată în cadrul festivalului mobil „Cântecele noi ale Europei” în orașele Basel, Berlin, Muenchen, Paris, Viena, Iași, București, Brașov, în perioada 10 septembrie – 20 octombrie, iar lucrarea „Raum der Nacht”, premiera căreia a avut loc recent la București, este programată, alături de alte piese, să fie interpretată în luna septembrie, în Dresda, Germania. Totodată, la sfârșitul anului, este preconizat un concert de muzică de cameră al compozitorilor din Republica Moldova la Muenchen, în sala Reaktorhalle.

img22004246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!