ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețul la benzină și motorină va crește

12:32 | 07.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Pentru ziua de miercuri, 8 iunie, au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 32,59 lei/litru (+0,39); motorină – 29,30 lei/litru (+0,64), transmite MOLDPRES cu referire la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Agenția a explicat că se constată o creștere fără precedent a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină, care în cadrul ultimei sesiuni au ajuns la un nivel record de circa 1406 dolari/tonă la benzină și de 1343 dolari/tonă la motorină. „În intervalul ultimelor 14 zile, utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile s-au majorat cu 16% la benzină și cu 23% la motorină, creșterea reprezentând circa 196 dolari/tonă la benzină și 251 dolari/tonă la motorină”, indică instituţia.

„Pe plan internațional, situația generată de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina creează presiuni fără precedent asupra prețurilor la produsele derivate din petrol, fapt ce duce la înregistrarea în majoritatea țărilor lumii a unor prețuri record la carburanți. O analiză comparativă a prețurilor practicate în alte state europene demonstrează că în majoritatea cazurilor, datorită mecanismului de plafonare a acestora și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor”, rezumă un comunicat ANRE.

Foto simbol

img22004250

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!