ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost lansat primul utilaj modern de prelucrare a cioburilor de sticlă

14:04 | 08.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este genericul unui proiect, lansat ieri la Chişinău, care este finanțat de Fondul Național de Mediu, co-finanțat și implementat de AO ”Reciclare”, transmite MOLDPRES.

”Aproximativ 16% din deșeurile produse de locuitorii capitaliei sunt reciclabile: sticlă, hârtie, carton, metal, plastic, anvelope, textile. Acestea pot fi procesate pentru a intra în componența unor noi produse sau chiar transformate în produse noi cu valoare economică pe piață. Proiectul ”Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este o realizare enormă pentru fiecare dintre noi. Succesul în reciclarea sticlei necesită o inovație continuă și pentru a sprijini nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor noștri, trebuie și noi să ținem pasul cu ele”, a declarat la evenimentul de lansare ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.

Potrivit lui Serghei Balica, directorul fabricii de reciclare ABS Recycling, orașul Chișinău produce 188 mii tone de deșeuri pe an, adică 515 tone de deșeuri pe zi. „În medie, unui singur chișinăuian îi revin puțin peste 300 de kilograme de gunoi pe an. Teoretic, cantitatea de deșeuri generată de locuitorii capitalei este mai mică decât cea a unui locuitor al Uniunii Europene, însă în UE multe deșeuri se reciclează, pe când la noi – majoritatea deșeurilor ajung la gunoiște. Zilnic, noi toți generăm deșeuri, din acest considerent se cere un management al deșeurilor pe care le producem noi toți. Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică”, a spus Balica.

Pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling a fost construit din temelie și un muzeu al lucrurilor pierdute. Acesta găzduiește în calitate de exponate zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitală.

Procesul de reciclare este unul tehnologic care schimbă calitatea de deșeu al unui obiect, oferindu-i o valoare economică. Reintroducerea în piață a deșeurilor este economie circulară și reprezintă o sursă de conservare a resurselor naturale.

Foto: Ministerul Mediului

img22004283

img22004283

img22004283

img22004283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!