ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Unele servicii consulare vor deveni mai accesibile

14:33 | 08.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării va fi micșorat. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat astăzi un proiect de modificare a Legii cu privire la taxele consulare, comunică MOLDPRES.

Astfel, vor fi eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. Totodată, vor fi reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare. Suplimentar, se propune eliminarea în proporție de 100% a taxelor consulare aferente perfectării setului de documente pentru obţinerea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

În formula actuală, la solicitarea unui serviciu prin intermediul oficiilor consulare, cetățenii Republicii Moldova achită un cost total format din următoarele componente: taxa percepută de Agenția Servicii Publice, taxa consulară și cheltuielile aferente. În cazul în care cetățenii solicită suplimentar și expedierea actelor prin intermediul serviciilor de curierat, se adaugă și costul pentru expedierea la domiciliu a respectivelor acte.

Foto: Parlament

img22004290

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!