ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Publicistul Alecu Reniță a editat o carte despre râul Nistru

15:15 | 08.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”Pe Nistru, spre izvoare”, semnată de publicistul Alecu Reniță, directorul revistei ”Natura”, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a apărut recent la o editură din București, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alecu Reniță a menționat că volumul are 160 de pagini și cuprinde însemnările sale scrise în timpul celor două expediții informale, organizate de el în 1987 și 1989, pe Nistru, ca să descopere râul cu toate frumusețile lui și problemele ecologice, provocate de autoritățile sovietice.

”În iulie 1987, un grup foarte restrâns de entuziaști din republicile unionale, fără să-și ceară voie de la Moscova, s-a aventurat, în sensul frumos al cuvântului, să descopere Nistrul. Pe atunci, Nistrul era un fluviu de la capătul de Vest al imperiului sovietic, un fluviu închis, încărcat ca un ciucure cu depozite de muniții, întreprinderi industriale militare, semimilitare, petrochimice; mai ales în partea de sus, în Ucraina Apuseană.  Ce deversau sau aruncau ele în Nistru nimeni nu știa nimic, în afară de serviciile speciale ale complexului militar sovietic. Totuși, după lungi frământări, la propunerea colegilor ucraineni, convenisem să parcurgem cei 1362 de kilometri de expediție sub flamura studierii limbii esperanto (sic!), să anunțăm public că, timp de o lună cât vom pluti pe Nistru, vom învăța și comunica în esperanto. Nici un fel de interes față de alte subiecte”, a specificat autorul.

În prefața volumului, Mihai Ogrinji, redactor-șef al revistei ”România pitorească”,  subliniază, între altele, că ”Pe Nistru, spre izvoare” este o carte cu totul aparte, despre un Nistru încărcat de istorie și statornicie, un Nistru răvășitor, plin de revoltă, dar și de frumuseți și neclintite speranțe.

Alecu Reniță a absolvit  Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Administrare Publică (Relații Internaționale). În anii mișcării de eliberare și renaștere națională, a lucrat la ziarul ”Literatura și Arta”. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În 1990, a fondat revista ”Natura”.

img22004293

img22004293

img22004293

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!