ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 9 iunie

07:20 | 09.06.2022 Categorie: Societate

9 iunie 411 î. Chr. - În Atena antică, guvernarea democratică este răsturnată, fiind înlocuită cu Consiliul celor patru sute, o instituție oligarhică formată din cetățeni atenieni de vază.

9 iunie 68 - Împăratul roman Nero se sinucide. Este cel care a ordonat primele persecuții anticreștine din istoria Romei.

9 iunie 373 - A decedat Efrem Sirul (Ephraim Sirianul), teolog și autor de imnuri în limba siriacă, venerat ca sfânt în întreaga creștinătate, dar mai ales în lumea catolică, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii.

9 iunie 721 - A avut loc Bătălia de la Toulouse, în care o armată creștină condusă de Ducele Odo de Aquitania a învins o armată musulmană comandată de Al–Samh ibn Malik al-Khawlani, care asedia orașul Toulouse. Această victorie a stopat înaintarea maurilor în Aquitania.

9 iunie 754 - A decedat califul Abul Abbas ‘al–Saffah, primul calif al califatului Abbasid, una dintre cele mai întinse și cele mai importante califate (dinastii islamice) din istoria islamică.

9 iunie 1361 - A decedat compozitorul, teoreticianul muzical și poetul francez Philippe de Vitry, recunoscut ca cel mai mare muzician al timpului său. Petrarca l-a numit „cel mai pătrunzător și mai arzător căutător de adevăr mare filosof al epocii noastre”.

9 iunie 1534 - Jacques Cartier este primul european care descoperă fluviul Saint Lawrence din America de Nord.

9 iunie 1537 - Într-o enciclică, Papa Paul al III-lea declară că indienii sunt ființe umane și cere interzicerea sclaviei.

9 iunie 1640 - S-a născut Leopold I, împărat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, bunicul împărătesei Maria Terezia.

9 iunie 1661 - S-a născut țarul Feodor III al Rusiei, care a domnit în anii 1676 – 1682.

9 iunie 1672 - S-a născut țarul Petru I (cel Mare) al Rusiei. Este considerat întemeietorul Rusiei moderne.

9 iunie 1781 - S-a născut inginerul britanic George Stephenson, care a construit prima cale ferată publică ce utiliza locomotive cu abur.

9 iunie 1815 - Semnarea actului final al Congresului de la Viena: Franța este redusă la granițele din 1792, Austria obține Galiția, Tirolul, Triestul, Dalmația, Stiria, Lombardia și Veneția, Olanda primește Belgia.

9 iunie 1848 - Începutul revoluției pașoptiste în Muntenia.

9 iunie 1856 - Vasile Alecsandri publică, în gazeta ”Steaua Dunării”, “Hora Unirii” inspirată de vechea ”Hora a Ardealului” (1848), căreia i-a refăcut și lărgit valoarea simbolică. Poezia, pusă pe o melodie de circulație în epocă, a devenit în scurt timp imnul de luptă pentru Unirea Principatelor, imnul unității naţionale românești.

9 iunie 1870 - A decedat marele scriitor englez Charles Dickens, a cărui operă este reprezentativă pentru curentul realist al literaturii sec. al XIX-lea. Este autorul a numeroase lucrări celebre, precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield ș.a.

9 iunie 1912 - Moare în urma unui atac de cord la Berlin, Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român.

9 iunie 1934 - Se reiau relațiile diplomatice oficiale dintre România și URSS, întrerupte de către Rusia la 31 decembrie 1917.

9 iunie 1934 - Personajul de desene animate, Donald rățoiul creat de Walt Disney, debutează pe ecrane în filmul „Găinușa cea înțeleaptă”.

9 iunie 1946 - Regele Bhumibol Adulyadej se urcă pe tronul Thailandei. Este cunoscut sub numele de Rama al IX-lea.

9 iunie 1949 - A decedat la Viena Maria Cebotari, una dintre cele mai mari soprane din lume în anii ’30 și ’40 ai secolului trecut. La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp: Kammersängerin.

9 iunie 1959 - A fost lansat la apă submarinul american “George Washington”, primul submarin dotat cu rachete balistice.

9 iunie 1963 - S-a născut popularul actor american de cinema Johnny Depp.

9 iunie 1967 - În timpul Războiului de Şase Zile arabo-israelian, Israelul cucerește de la sirieni Înălțimile Golan.

9 iunie 1973 - A decedat Erich von Manstein, comandant german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

9 iunie 1974 - A murit Miguel Ángel Asturias, scriitor guatemalez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1967.

9 iunie 1999 - Iugoslavia și NATO semnează un tratat de pace, care pune capăt conflictului armat din Kosovo.

9 iunie, anual - Ziua internaţională a arhivelor.

img22004312

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!