ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucrainenii fac lobby puternic pentru a obține statutul de candidat UE

10:31 | 09.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 9 iun. /MOLDPRES/. După ce au purtat discuții ample la Berlin, reprezentanții Ucrainei pentru perspectivele aderării la Uniunea Europeană şi-au exprimat încrederea că ţara va primi statutul de candidat, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Oleksii Cernişov, ministru ucrainean al dezvoltării regionale, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Cernișov a spus că Germania probabil va aproba o astfel de decizie. ''Din ce am înţeles, ei nu se vor opune”. Unul dintre cei patru emisari speciali ai preşedintelui Volodimir Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele ţărilor UE pentru aderarea Ucrainei, s-a întâlnit marţi şi miercuri, 7-8 iunie, cu politicieni germani de rang înalt.

Ucrainenii au indicat că se aşteaptă ca la 15 iunie executivul UE să recomande acordarea statutului de ţară candidată pentru Ucraina. ''Probabil că decizia nu este încă luată'', a afirmat ministrul ucrainean.

Mai multe state membre şi-au exprimat clar sprijinul în această privinţă, însă guvernul german a fost până acum mai degrabă reticent faţă de adoptarea unei poziţii. De obicei durează mai mulţi ani până când o ţară candidată devine membră cu drepturi depline a UE.

Oleksii Cernişov a pledat pe parcursul vizitei în Germania pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina. ''Fiecare zi este esenţială. Evident, vrem ca acest lucru să se întâmple mai rapid decât în prezent'', a subliniat el.

Germania a promis câteva livrări de armament greu Ucrainei, dar se mișcă foarte încet și deocamdată nu a sosit niciun asemenea transport în această ţară.

Foto: visegradinsight.eu

img22004320

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!