ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată marcării a 30 de ani a relațiilor moldo-austriece a fost vernisată în capitală

14:43 | 09.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Cu ocazia marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Austria, Biblioteca Națională, Ministerul Culturii, Ambasada Republicii Austria la Chișinău în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, au vernisat astăzi expoziția-eveniment  cu genericul „30 de ani de relații diplomatice între Republica Moldova și Republica Austria”, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică din cadrul Ambasadei Austriei în R. Moldova, Gunther Zimmer, a apreciat înalt dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări, menționând, între altele, că, din 2004 până în prezent, Austria a investit în țara noastră peste 60 de milioane de dolari în diverse domenii de activitate. Oficialul a afirmat că Austria va rămâne și în continuare un partener de încredere al R. Moldova. 

Directorul instituției gazdă, Elena Pintilei, a menționat că scopul expoziției este de a promova relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Austria pe parcursul acestor trei decenii, a reconfirma interesul și angajamentul Republicii Moldova în vederea consolidării și dezvoltării relațiilor de prietenie moldo-austriece, prin documentele și publicațiile periodice din colecțiile BNRM.

Potrivit sursei citate, documentele sunt expuse în compartimente tematice: „Austria, țara vecină din perspectivă istorică", „Viena, capitala de o frumusețe rară", „Influențe culturale, motive vieneze: arhitectura clasică a Chișinăului de altădată", „Documente austriece din colecția BNRM".  Standurile sunt dedicate muzicii austriece clasice (Mozart, Haydn, Schubert, Strauss), precum și picturii austriece (cu accentul pe creația marelui pictor Gustav Klimt, la 160 de ani de la naștere). Este expusă o colecție de literatură austriacă, atât clasică (Rainer-Maria Rilke, Franz Kafka, Elias Canetti etc.), cât și contemporană. O atenție specială în expoziție este dedicată proiectelor realizate de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în cooperare cu Ambasada Austriei la Chișinău și Forumul Cultural Austriac cu sediul la București.

Din suita de evenimente consacrate acestei aniversări, face parte și expoziția de fotografii “Maria Cebotari și Valentina Naforniță pe scena Operei vieneze”, care cuprinde 14 fotografii istorice despre activitatea cântăreței de operă Maria Cebotari pe scenele Operelor din Viena și Salzburg și opt fotografii a sopranei Valentina Naforniță, care evoluează pe scenele europene, inclusiv austriece. Materialele documentare sunt preluate din arhiva digitală a Bibliotecii Naționale a Austriei (ÖNB Digital) și Agenția de Presă Austriacă (APA) și sunt oferite Bibliotecii Naționale grație eforturilor Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Austria au fost stabilite la 25 martie 1992. În Republica Moldova activează 98 de companii cu capital austriac, printre cele mai importante numărându-se Gebauer&Griller, Bitunova, Metos, OMV Petrom, Tricon, Austrian Airlines, Epamedia, Schenker, Bauer Group, BCR, Erste Bank, Quehenberger şi VCE. 

Expoziția va fi deschisă până la 29 iulie.

img22004341

img22004341

img22004341

img22004341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!