ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană a propus dublarea cotelor de export la produse agricole din Republica Moldova

16:14 | 09.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a propus astăzi dublarea cotelor de export la șapte categorii de produse pentru care sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a scris pe o rețea de socializare că decizia este una binevenită, întrucât războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, care nu au mai putut exporta marfa în țările din est.

„Este o decizie foarte bună pe care o susțin și pe care vreau să o adoptăm cât mai repede în Parlamentul European. Tocmai de aceea, eu am cerut de mai multe ori să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre R. Moldova pe piața europeană. Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluția despre Republica Moldova pe care am adoptat-o în data de 5 mai. UE este deja principalul partener economic al Republicii Moldova și cea mai mare piață comună din lume. Așadar, o creștere a comerțului va fi ușor de absorbit de țările europene și va ajuta economia Republicii Moldova”, a menționat oficialul european.

Conform Ministerului Economiei, în prezent, Uniunea Europeană este principalul partener comercial al țării noastre. Către piața europeană sunt direcționate aproximativ 70% din exporturile moldovenești, iar importurile constituie circa 50%.

Foto: lisa.md 

img22004344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!