ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender s-a desfășurat ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control

18:50 | 09.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit astăzi la Bender pentru a continua examinarea ordinii de zi aprobate la ședința precedentă, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Contrar agendei agreate, delegația regiunii transnistrene a încercat să distorsioneze discuțiile, făcând referire la incidentul produs la 5 iunie curent în localitatea Vladimirovca.

La această tentativă de a schimba tematica dezbaterilor, delegația Republicii Moldova a amintit părților că aria de responsabilități ale Comisiei Unificate de Control se extinde asupra Zonei de Securitate, iar localitatea Vladimirovca nu se situează în perimetrul acesteia.

Cu privire la incidentul menționat, Misiunea OSCE în Moldova a informat Comisia despre faptul că nu este în măsură să îl confirme, întrucât la 5 iunie curent  o echipă a sa nu a fost admisă pentru a se documenta la fața locului, terenul fiind încercuit de structurile de forță transnistrene.

Deranjați că lucrurile nu pot merge în detrimentul regulamentului de activitate a Comisiei, membrii delegației Tiraspolului au părăsit sala în mod sfidător, blocând desfășurarea ședinței.

Din cele întâmplate rezultă că delegația transnistreană a utilizat un scenariu bine pregătit de acasă pentru a împiedica luarea unei decizii în problema posturilor unilaterale și prezenței ilegale în Zona de Securitate a exponenților structurilor de forță subordonate Tiraspolului, dotați cu pistoale automate.

Delegația Federației Ruse a propus o formulă alternativă pentru depășirea disensiunilor asupra acestui subiect din ordinea de zi, însă abandonarea ședinței de către exponenții Tiraspolului nu a permis examinarea propunerii.  

Subiectul posturilor ilegale și efectivului înarmat rămâne pe agenda Comisiei.  

Foto: Biroul de reintegrare

img22004349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!