ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovenești a discutat cu omologul său din Franța

09:19 | 10.06.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. În contextul vizitei la Paris, vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cu Catherine Colonna, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Franței, întrevedere ce are loc la scurt timp de la cea dintre președinții Maia Sandu și Emmanuel Macron. Cu această ocazie ministrul Nicu Popescu a remarcat că frecvența acestor interacțiuni este un semn al prieteniei dintre cele două țări, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

Vicepremierul Nicu Popescu a felicitat-o pe șefa diplomației franceze cu ocazia numirii recente în funcție și i-a lansat invitația de realiza o vizită la Chișinău. 

„Mi-am exprimat convingerea că dialogul bilateral și cooperarea sectorială moldo-franceză se vor concretiza, în continuare, în numeroase proiecte - unele deja în desfășurare în cooperare cu Agenția Franceză de Dezvoltare”, a spus oficialul moldovean. 

A fost evocată, de asemenea, intenția de a semna, în timpul apropiat, Convenția pentru evitarea dublei impuneri și de a avansa discuțiile cu privire la conversiunea permiselor de conducere. 

Interlocutorii au remarcat avansarea proiectelor concrete, precum renovarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, și a celor investiționale, în special în domeniul energiei regenerabile. 

În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al consecințelor profunde asupra țării noastre, șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit pentru sprijinul politic și umanitar acordat de către Franța, inclusiv co-organizarea împreună cu Germania și România a conferinței donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova” și acordarea, în cadrul acesteia, a unui suport financiar în valoare de 126 milioane euro. 

„Președinția franceză în cadrul Consiliului Uniunii Europene va rămâne una istorică pentru țara noastră, fiind perioada când am depus cererea și am transmis chestionarul privind aderarea țării noastre la UE. Acest demers reprezintă visul generației noastre, o aspirație pentru apartenența la un spațiu al păcii, stabilității și al familiei statelor democratice”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!