ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski și Macron au discutat telefonic despre armament și perspectiva europeană a Ucrainei

09:46 | 10.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 10 iun. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski a declarat că a discutat joi, 9 iunie, cu Emmanuel Macron despre ajutorul militar al Franţei pentru Ucraina, inclusiv "armament greu", a precizat şeful statului francez, precum şi despre candidatura Kievului la intrarea în Uniunea Europeană, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Volodimir Zelenski a făcut cunoscut că l-a informat pe Emmanuel Macron despre "situaţia de pe front". "Am discutat despre alte ajutoare militare pentru Ucraina", a adăugat el, înainte de a încheia: "O atenţie deosebită a fost acordată modalităţilor de aderare a Ucrainei la UE".

Președinția franceză a confirmat într-un comunicat apelul telefonic dintre cei doi preşedinţi. Emmanuel Macron "l-a întrebat pe preşedintele Zelenski despre ultimele evoluţii de pe teren, precum şi despre necesarul în ceea ce priveşte echipamentul militar, sprijinul politic, sprijinul financiar şi ajutorul umanitar".

Macron l-a asigurat pe omologul său ucrainean că "Franţa va rămâne mobilizată pentru a răspunde nevoilor Ucrainei, inclusiv în armament greu".

Cei doi șefi de stat "au convenit să rămână în contact, mai ales în perspectiva avizului pe care Comisia Europeană îl va emite cu privire la candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană şi a discuţiei care va urma în cadrul Consiliului European din 23 şi 24 iunie".

Discuţia telefonică a avut loc la scurt timp după un val de critici al Kievului la adresa Parisului, în urma unui nou apel al preşedintelui Macron de "a nu umili Rusia".

Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE până la 1 iulie, este sub presiunea Ucrainei care îi aşteaptă vizita de la începutul ofensivei ruse la 24 februarie. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!