ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele ucrainean a declarat că războiul Rusiei este "Covid-22", iar armele și sancțiunile sunt vaccinul

10:08 | 10.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 10 iun. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei cu Covid și a descris armele și sancțiunile ca pe un vaccin, în contextul în care poziția militară a Ucrainei în Donbas devine tot mai dificilă, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

«Armata ucraineană moare pe câmpul de luptă» - a declarat șeful statului ucrainean într-o intervenție video la o gală prin care au fost celebraţi cei mai influenţi 100 de oameni ai anului de către revista Time, Zelenski a pledat iar pentru mai mult ajutor extern și în primul rând pentru armament greu.

Președintele ucrainean le-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, și membrilor Congresului să fie "100% influenți".

"Armele și sancțiunile sunt... un vaccin... împotriva Covid-22 adus de Rusia", a spus Zelenski, la câteva ore după ce a spus că lupta pentru Severodonețk ar putea decide soarta întregului Donbas.

Kievul păstrează controlul în zonele industriale din Severodoneţk, în timp ce Rusia se concentrează pe loviturile aeriene, artilerie şi focurile de mortiere pentru a prelua controlul oraşului din prima linie.

Artileria rusă a depăşit apărătorii cu 10 la unu, potrivit armatei Ucrainei, iar aproximativ o treime din forţele totale ale Rusiei sunt concentrate în jurul oraşului, unde au rămas aproximativ 10.000 de civili, mulţi dintre ei în vârstă.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai a declarat joi dimineață că "este liniște în Severodonețk doar când armele sunt reîncărcate" și că "luptele de stradă continuă în regiune", dar că forțele ucrainene rezistă atacurilor.

Militarii ruși îşi concentrează toată puterea în zonă, a declarat pentru Reuters secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov. "Nu-şi cruţă oamenii, îi trimit să fie carnea de tun", a spus el. "Ne bombardează armata zi şi noapte". 

Atât ucrainenii, cât și rușii au suferit pierderi grele în luptă. Ucraina a admis că numărul morților pe frontul din Donbas ar putea fi de 100 de soldați sau mai mult pe zi.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a declarat pentru BBC că forțele Moscovei înregistrează progrese constante în Ucraina și a estimat că regiunile de est Donețk și Lugansk vor fi ocupate curând.

Președintele Ucrainei a recunoscut că lupta pentru Severodonețk, care durează de câteva săptămâni, a fost "probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război" și că "acolo se decide soarta Donbasului".

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!