ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova participă la reuniunile Conferințelor Basel, Rotterdam și Stockholm

12:06 | 10.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Delegația Republicii Moldova formată din reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului participă la reuniunile Conferințelor Basel, Rotterdam și Stockholm, desfășurate în perioada 6-17 iunie, în Elveția, transmite MOLDPRES.

Peste 1500 de participanți, reprezentând părțile la Convențiile de la Basel, Rotterdam și Stockholm (Convențiile BRS) s-au întrunit la Geneva, conferințele din acest an desfășurându-se sub genericul „Acorduri globale pentru o planetă sănătoasă: managementul rațional al substanțelor chimice și al deșeurilor”. Agenda reuniunilor include subiecte ce țin de impactul substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra sănătății umane și asupra mediului.

„Provocarea noastră în timpul acestor reuniuni este să încercăm să facem vizibile chestiunile legate de chimicale și deșeuri, consum și producție și poluare. Am investit mult timp încercând să creăm mediul perfect sau aproape perfect pentru ca părțile să negocieze și să ajungă la un consens”, a declarat secretarul executiv al BRS, Rolph Payet.

La rândul său, secretarul executiv al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, parte a Secretariatului Convenției de la Rotterdam, Rémi Nono Womdim, a cerut tuturor părților și instituțiilor implicate în BRS să coopereze și să-și intensifice eforturile pentru a opri crizele planetare de poluare - pierderea biodiversității și schimbările climatice prin gestionarea corectă a substanțelor chimice și a deșeurilor.

Părțile vor discuta, de asemenea, modalități prin care convențiile pot contribui la rezultatele cheie ale celei de-a cincea sesiuni a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-5), în special, Comitetul de Negociere Interguvernamental care va dezvolta instrumentul obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic și panelul de știință-politică privind substanțele chimice și deșeuri care se așteaptă să sprijine prevenirea poluării.

Foto Ministerul Mediului

img22004364

img22004364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!