ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata rusă avansează pe anumite direcții în Donbas

13:46 | 10.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 10 iun. /MOLDPRES/. Armata rusă a avansat spre oraşul Bahmut (Artemivsk), cu atacuri ce par să aibă drept scop decuplarea oraşului Severodoneţk de liniile de aprovizionare, în timp ce lupte intense continuă în regiunea Donbas, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat că "inamicul avansează în direcţia Vozdvijenka-Rotî, are parţial succes, este fixat pe liniile ocupate". Din localităţile cucerite, forţele ruse ar putea bombarda cu arme grele drumul care leagă Bahmut de Severodoneţk.

Luptele din jurul oraşului Severodoneţk continuă, fără schimbări majore. Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse încearcă în continuare, "fără succes, să-şi impună controlul deplin asupra oraşului". Severodoneţk este unul dintre ultimele oraşe care stau în calea Rusiei pentru un control deplin asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei. Localizarea oraşului pe malul râului Doneţ constituie de asemenea un avantaj.

Regiunile Lugansk și Donețk sunt puternic industrializate şi controlul asupra lor i-ar permite Rusiei să creeze o legătură terestră cu Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Oraşului Sloviansk este o altă ţintă strategică a operaţiunii militare ruse în Donbas. Aici Rusia a concentrat forțe considerabile.

În ultimele 24 de ore forţele armate ucrainene au respins câteva atacuri în Doneţk şi Lugansk. Armata ucraineană a anunţat vineri, 10 iunie, că a lovit poziţii ruse în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, regiune aflată aproape în totalitate sub controlul forţelor ruse şi unde Moscova ar putea organiza în curând un referendum în vederea anexării acestui teritoriu la Rusia.

Regiunea Herson este ocupată aproape toată de trupele ruse chiar din primele zile ale invaziei lansate pe 24 februarie. Această regiune are ieşire atât la Marea Azov, cât şi la Marea Neagră, ea are o suprafaţă de circa 28.000 de kilometri pătraţi și număra peste un milion de locuitori înainte de război.

Oficiali ruși au evocat pe 1 iunie viitoarea organizare a unui referendum în teritoriile ocupate, în vederea anexării, referendum ce ar putea avea loc în iulie, proiect denunţat de Kiev.

Moscova a mai organizat un referendum în Crimeea în 2014, înainte de a anexa peninsula.

img22004371

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!