ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

13:54 | 10.06.2022 Categorie: Comunicate

Proiectul noii legi cu privire la accesul la informație, discutat cu experții din domeniul mass-media în cadrul unei conferințe internaționale 

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Proiectul noii legi cu privire la accesul la informație, elaborat de Ministerul Justiției, a fost discutat în cadrul conferinței „Punerea în aplicare efectivă a dreptului la informație: de la o nouă lege privind accesul la informație la schimbări instituționale în Republica Moldova”. La discuții au participat reprezentanți ai autorităților, jurnaliști, experți naționali și internaționali.

Prezentă la eveniment, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a menționat că revizuirea cadrului normativ în domeniul accesului la informațiile de interes public reprezintă unul dintre principalele obiective incluse în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2022, dar și în Planul de acțiuni al Ministerului Justiției pentru anul 2022. „Această acțiune a fost determinată de numeroasele deficiențe normative identificate în procesul de aplicare a actualei Legi privind accesul la informație. În special, este vorba de lipsa prevederilor privind transparența proactivă, lipsa unei reglementări clare privind transmiterea electronică a cererilor de informații publice (de exemplu, prin e-mail), reglementarea neclară a taxelor pentru accesul la informații, interpretarea diferită a corelației între Legea privind accesul la informație și Codul administrativ”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.

Secretara de stat a menționat că necesitatea elaborării unei legi noi a fost determinată și de intrarea în vigoare, în anul 2020, a Convenției de la Tromso, la care Republica Moldova este parte. „Legea actuală conține prevederi care nu mai corespund realităților sociale. Astfel, în noul act legislativ se va pune accent pe transparența proactivă și furnizarea informațiilor de interes public în format electronic, va fi extinsă lista subiecților care vor avea calitatea de furnizori de informații, va fi simplificată procedura de solicitare a informațiilor, va fi reglementată modalitatea de contestare a acțiunilor sau inacțiunilor entităților publice”, a mai menționat Veronica Mihailov-Moraru.

Noua lege cu privire la accesul la informație este elaborată cu suportul experților din cadrul Uniunii Europene, iar în grupul de lucru sunt implicați reprezentanții Freedom House și Asociației Presei Independente. După ce va fi definitivat, proiectul de lege va fi supus consultărilor publice și remis spre adoptare. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!