ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cea de-a patra ediție a Festivalului iProsop a fost organizată la Selemet, Cimișlia

12:57 | 13.06.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Tradiţia prosopului ţesut manual a fost reamintită ieri, când creştinii ortodocşi au sărbătorit Duminica Mare, în satul Selemet, raionul Cimişlia, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului iProsop, transmite MOLDPRES.

“iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual pentru a valorifica maximal acest preţios obiect de artizanat, prezent în fiecare casă, promovându-l în toate formele posibile - cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor. Ne dorim să punem în evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale, legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață rustic și sportul tradițional”, potrivit Primăriei Selemet.

Printre oaspeţii de onoare ai evenimentului a fost preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a relevat că a întâlnit la Selemet oameni luminoși cu inima mare, oameni care-și iubesc țara si-și cinstesc tradițiile.  „Am admirat lucrările meșterilor populari și portul national al participanților, m-am prins în horă cu membrii colectivelor artistice care au venit la festival din toată țara si am gustat din bunătățile oferite generos de pământul nostru. Felicit pe locuitorii din Selemet, în frunte cu primarul Tatiana Badan, pentru ideea de a celebra prosopul țesut manual - o piesă de rezistență a patrimoniului nostru național, creată cu grijă de mamele și bunicile noastre și care se găsește la loc de cinste în orice casă din Moldova”, a spus şefa statului.

Festivalul a reunit expoziţii şi târguri gastronomice, de artizanat, competiţii sportive,  evoluări susţinute de ansambluri folclorice din țară și de peste hotare, artiști emeriți, reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din zona de sud a ţării - găgăuzi, ucraineni, bulgari ș.a.

Evenimentul a fost organizat de  Primăria Selemet în parteneriat cu Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Ministerul Culturii, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare etc.

Foto: facebook.com 

img22004419

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!