ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Spiridon Vangheli își sărbătorește cea de-a 90-a aniversare

18:50 | 13.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al ”Ordinului Republicii”, își sărbătorește astăzi cea de-a 90-a aniversare, informează MOLDPRES.

Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă ieri expoziția de documente din colecțiile BNRM cu genericul ”Spiridon Vangheli – scriitorul din coliba albastră a copilăriei”. Expoziția cuprinde circa 120 de documente ce reflectă diversitatea creației și activității lui Spiridon Vangheli ca scriitor, publicist, traducător, autor de abecedare și manuale, antologii de poezie și proză. Documentele sunt sistematizate în 4 compartimente: Opera literară: poezie, proză, publicistică, volume editate aparte, în antologii, culegeri și publicații periodice; Spiridon Vangheli – traducător, redactor, alcătuitor; Spiridon Vangheli în alte limbi; Referințe critice, aprecieri. Ea va fi deschisă până la 14 iulie.

În cadrul unui interviu acordat reporterului AIS MOLDPRES, scriitorul Spiridon Vangheli a menționat că lumea copilăriei este una deosebită. „Guguţă este cel de-al doilea fecior al meu. Am scris și o carte despre fete – „Crăiţa”. Mulțumesc pe această cale academicianului Mihai Cimpoi, care mi-a prefațat-o. Mai am de scris vreo două cărți. Un copil îmi scria: „Dumneata te-ai făcut mic ca să ne faci pe noi mari”. Eu zic, să ne ridicăm la nivelul copiilor noștri”, a subliniat Spiridon Vangheli. Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Spiridon Vangheli este un scriitor şi un educator de valoare națională. „Prin tot ce a făcut - prin cărți, prin manuale, prin întâlnirile sale cu cititorii -, el a demonstrat că numai copilul poate face viața mai frumoasă și mai sfântă”, a remarcat Mihai Cimpoi.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, în prezent raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” (astăzi Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”), a lucrat ca profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. A debutat în 1962 cu placheta „În țara fluturilor”, urmată de mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Guguță - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Tatăl lui Guguță când era mic” ș.a. Eroul său, Guguță, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel matur. Cărțile sale ”Isprăvile lui Guguță” și ”Steaua lui Ciuboțel” au fost traduse în zeci de limbi, printre care: engleză, franceză, germană, cehă, slovacă, japoneză, chineză, armeană, finlandeză, hindi, înregistrând tiraje de milioane de exemplare.  

A tradus din poezia universală pentru copii: ”Iepurașul albastru” (1968), ”Fetița din Hiroshima” (1981), ”Peter  Pan și Wendy” de James Barrie ((1975, 1988) și ”Pepi Cioraplung” de Astrid Lindgren (1973, 1984). Spiridon Vangheli este unul dintre coautorii ”Abecedarului” (1970, 1990). În 2006 a realizat un proiect de proporții ”Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, ”Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

img22004429

img22004429

img22004429

img22004429

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!