ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tariful pentru o călătorie cu transportul public din capitală va fi de 6 lei

18:29 | 13.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Tariful pentru o călătorie cu transportul din capitală va fi de 6 lei, începând cu 1 iulie curent. Anunțul a fost făcut de Primăria capitalei, după ce Consiliul Municipal Chișinău a aprobat astăzi Metodologia de calculare a tarifului pentru călătoria cu transportul public municipal, transmite MOLDPRES.

Potrivit deciziei, se pune în sarcina Primarului General al Capitalei, Ion Ceban, stabilirea valorii de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul şi autobuzul şi aprobarea tarifelor pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău. Proiectul a fost votat de 30 de consilieri.

Conform Primăriei capitalei, noua metodologie a fost elaborată și prezentată de către experți. Astfel, prețul calculat de către aceștia este de 6 lei pentru o călătorie atât cu troleibuzul, cât și cu autobuzul, pentru oraș și suburbii.

La fel, instituția a anunțat că modificările prevăd că 200 de mii de pensionari vor călători gratuit. Prevederea vizează și 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a. Anterior, doar copiii până la 7 ani călătoreau gratuit. Nu vor achita taxa pentru transportul public alte 18 categorii de persoane, inclusiv cele vulnerabile.

De asemenea, conform modificărilor, cu abonamentul procurat se va putea călători din suburbie în Chișinău și retur, indiferent dacă persoana schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat. Astfel, abonamentul pentru o lună va costa 234 de lei, pentru trei luni va costa 594 de lei și pentru jumătate de an - 972 de lei.

Ultima oară, consilierii municipali au modificat tarifele pentru transportul public în anul 2009. Modificările făcute astăzi au fost motivate de majorările tarifare pentru energia electrică și carburanți.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!