ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

07:53 | 14.06.2022 Categorie: Comunicate

Gestionarea fluxului de refugiați ucraineni și respectarea drepturilor omului pe teritoriul R. Moldova, discutată la Ministerul Justiției 

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a avut ieri o întrevedere cu delegația Consiliului Europei, condusă de către Reprezentanta specială a Secretarului general al Consiliului Europei (CoE) pentru migrație și refugiați, Leyla Kayacik, care se află în perioada 13-15 iunie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, oficialii au abordat subiecte privind gestionarea multidimensională a fluxului de refugiați din Ucraina în Republica Moldova urmare a situației de conflict armat din țara vecină. În context, secretarul de stat, Eduard Serbenco, a comunicat oficialilor europeni despre practicile și  acțiunile pe care le întreprind autoritățile de la Chișinău în legătură cu gestionarea fluxului de refugiați ucraineni și a dat asigurări că aceste procese se desfășoară în acord cu standardele internaționale din domeniu.

La rândul său, Reprezentanta specială a Secretarului general al CoE pentru migrație și refugiați, Leyla Kayacik, a declarat că Republica Moldova este un membru important al Consiliului Europei, căruia i se oferă suportul necesar în vederea acordării ajutorului de care au nevoie refugiații ucraineni. Leyla Kayacik a vorbit despre modul practic în care CoE poate susține Republica Moldova în contextul gestionării fluxului de refugiați ucraineni, cu accent pe protecția împotriva violenței, exploatării și traficului de ființe umane a celor mai vulnerabile categorii de persoane: femei, copii neînsoțiți și separați, precum și persoane în vârstă.

La ședința de lucru Reprezentanta specială a Secretarului general al CoE pentru migrație și refugiați a fost însoțită de Carolina Lasén Diaz, consilieră juridică (cabinetul Reprezentantei speciale a Secretarului general (RSSG)); Päivi Suhonen, ofițer de comunicare (cabinetul RSSG); Ia Dadunashvili, expertă GRETA; Janeta Hanganu, juristă CtEDO și William Massolin, șeful Oficiului CoE la Chișinău.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!