ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zeci de migranţi vor primi bani de la stat pentru a dezvolta o afacere în R. Moldova

14:14 | 14.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Patruzeci şi trei de migranți sau rudele acestora de gradul I vor accesa de la stat până la 250 mii lei pentru inițierea/dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Managerii companiilor au semnat astăzi contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), transmite MOLDPRES. 

Suma totală a granturilor este de circa 11 milioane de lei (mai mult de o jumătate de milion de euro), iar volumul investițiilor în economie va constitui circa 30 milioane de lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 43 de companii vor angaja 136 de persoane, inclusiv 55 de tineri și 42 de femei. În primele 6 luni ale anului curent, 84 de companii au fost selectate spre finanțare. 

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a reafirmat angajamentul instituției privind susținerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a iniția sau dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diaspora.

“Afacerile susținute de ODIMM readuc migranții acasă, reîntregesc familii și creează noi locuri de muncă.  La ora actuală, recepționăm în regim continuu cereri de înscriere și proiecte investiționale naționale la Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”  pentru a atrage diaspora să revină în Republica Moldova și să investească  în economia națională”, a declarat Pîntea.

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu sub formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai R. Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Foto: ODIMM

img22004454

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!