ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la Chișinău la 133 de ani de la trecerea în eternitate

14:02 | 15.06.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat astăzi la Chișinău cu ocazia împlinirii a 133 de ani de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.

Scriitori, oameni de cultură și artă, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale și iubitori de poezie au depus în dimineața zilei flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare și Sfânt" din Chişinău, după care a urmat un recital literar-muzical.

În alocuțiunea sa, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că astăzi este o zi în care ne amintim odată în plus de viața și opera lui Mihai Eminescu. ”Este bine să înfăptuim ceea ce a spus el în opera sa, mai cu seamă, în cea politică. Ne-a dat răspunsuri clare cine suntem, de unde venim și încotro mergem”, a subliniat Teo Chiriac

La rândul său, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că Mihai Eminescu a fost, este și rămâne a fi contemporanul nostru. „El este mereu actual și ne transmite frumuseți artistice nepieritoare, adevăruri modelatoare, care ne demonstrează cine suntem noi în istorie, ce se întâmplă cu valorile noastre umane”, a constatat Arcadie Suceveanu. În context, poetul Ion Hadârcă a remarcat că Mihai Eminescu este unul dintre marile spirite ale culturii europene.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

img22004487

img22004487

img22004487

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!