ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski spune că Rusia țintește o „zonă vastă de la Varșovia până la Sofia

18:21 | 15.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 15 iun. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski a cerut astăzi Uniunii Europene să îi permită țării sale să înceapă drumul spre aderarea la blocul comunitar european și a avertizat că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia și până la Sofia, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Președintele ucrainean a cerut mai multe sancțiuni împotriva Rusiei în cadrul videoconferinței pe care a susținut-o în parlamentul din Cehia. „Rusia nu este interesată doar de orașele noastre Mariupol, Severodonețk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile sale sunt direcționate către o zonă vastă de la Varșovia până la Sofia”.

Într-un discurs pentru parlamentarii cehi, Zelenski a specificat că „la fel ca în trecut, invazia rusească a Ucrainei este primul pas pe care conducerea Rusiei are nevoie pentru a-și deschide calea spre alte țări, spre cucerirea altor popoare”.

Țările Uniunii Europene au adoptat deja șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Zelenski ar dori ca Moscova să fie ținta unei noi serii de sancțiuni menite să o forțeze să pună capăt războiului pe care l-a declanșat în Ucraina.

Pe parcursul acestei săptămâni, Comisia Europeană ar trebui să anunțe decizia pe care a luat-o cu privire la cererea Ucrainei pentru a primi statutul de stat candidat, înainte de organizarea summitului UE de săptămâna viitoare. Obținerea statutului de candidat este pasul preliminar din lungul proces de aderare.

„Să oferi Ucrainei statutul de candidat acum înseamnă să demonstrezi că unificarea europeană este reală și că valorile Europei funcționează cu adevărat și nu sunt doar menționate în anumite documente”, a spus Zelenski.

Șeful statului ucrainean a mai spus că poporul ceh, după ce a suferit sub ocupația Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și sub decenii de dominație sovietică după terminarea războiului, știe ce presupune un compromis și ce se întâmplă când se fac concesii în fața tiraniei.

În final, Zelenski a avertizat că „persoana care vrea să cucerească totul nu se va mulțumi niciodată să ia doar o parte din ceea ce își dorește”.

Foto: komonews.com

img22004505

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!