ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La MAEIE au fost semnate mai multe documente bilaterale pentru fortificarea relației moldo-franceze

09:23 | 16.06.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. În marja vizitei la Chișinău a președintelui Republicii Franceze Emmanuel Macron, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut loc ieri ceremonia de semnare a trei documente bilaterale, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Convenția între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit va permite dezvoltarea sectoarelor prioritare ale economiei afectate de situația de securitate regională prin implementarea de noi proiecte investiționale, generând astfel crearea de noi locuri de muncă la noi în țară. 

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în Republica Moldova presupune accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională. 

Astfel, conform mandatului său, Agenția Franceză de Dezvoltare va sprijini proiecte de dezvoltare în trei domenii cheie: reîmpădurirea și irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. Un proiect important pentru perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană ține de reabilitarea și modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău–Ungheni. 

Contractul de credit între Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare reprezintă documentul prin care țara noastră va beneficia de resurse financiare necesare finanțării necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale. 

Documentele au fost semnate de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ministra pentru Europa și afaceri externe Catherine Colonna și Cyrille Bellier, directorul Departamentului Europa de Est, Orient și Asia, Agenția Franceză de Dezvoltare. 

Astfel, părțile reconfirmă angajamentul pentru a continua consolidarea dialogul  bilateral și extinderea cooperării pe domenii de interes reciproc, în interesul cetățenilor ambele țări. 

„Avem o agendă dinamică pe plan bilateral, pe care dorim să o valorificăm pe deplin, iar diplomația economică rămâne a fi o prioritate centrală a acestei cooperări privilegiate moldo-franceze”, a menționat ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22004512

img22004512

img22004512

img22004512

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!