ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Toți copiii născuți în Herson după izbucnirea războiului vor primi automat cetățenie rusă de la regimul de ocupație

10:23 | 16.06.2022 Categorie: Externe

Kiev, 16 iun. /MOLDPRES/. Autoritățile de ocupație din regiunea Herson au anunțat că toți copiii ucraineni născuți după izbucnirea invaziei, în data de 24 februarie, în regiunea Herson, vor primi automat cetățenie rusă, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Copiii născuți după 24 februarie în regiunea Herson vor primi automat cetățenia Federației Ruse”, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson pentru agenția de presă rusă RIA Novosti.

Guvernul Ucrainei a acuzat în repetate rânduri Rusia că a răpit copii de pe teritoriul său și i-a transferat în Rusia. Totodată, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportaţi forţat din Ucraina în Rusia şi oferiţi acolo spre adopție unor familii ruse.

Din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutaţi din această ţară în Rusia, menţionează AFP.  Încă din martie, ONU a atras atenţia asupra riscului de adopţii forţate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituţionalizaţi la începutul războiului - majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniştii pro-ruşi se confruntau din 2014 cu forţele guvernamentale ucrainene.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!