ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe măsuri de sprijin au fost identificate pentru transportatorii de mărfuri

10:48 | 16.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, s-a întâlnit ieri cu mai mulți operatorii de transport marfă, pentru a discuta despre fluidizarea traficului la punctele de frontieră, liberalizarea transporturilor rutiere de mărfuri cu Uniunea Europeană, precum și prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, pentru a reduce durata de așteptare a camioanelor de marfă la punctele de trecere a frontierei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) împreună cu autoritățile de resort a întreprins măsuri rapide pentru fluidizarea traficului și deblocarea situației în vămi.

„Astfel, au fost luate următoarele măsuri: A fost creat un grup comun care va coordona acțiunile autorităților din Republica Moldova și România în punctele de trecere a frontierei, pentru a reduce din timpul de așteptare pentru camioanele cu marfă; primul punct vamal al echipei mixte moldo-române, este punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița; Controlul vamal este operaționalizat pe partea română, prin dotarea cu mai multe dispozitive electronice de procesare a documentelor; fluxurile de mărfuri sunt organizate în funcție de încărcătură. De exemplu, pentru camioanele goale este permisă traversarea în tranzit prin punctele de trecere de capacitate mică”, indică MIDR.

De asemenea, a fost suplinit numărul de lucrători vamali, pentru creșterea ritmului de procesare și eficientizarea activității în vamă; programul de lucru între echipele de control din Republica Moldova și România este sincronizat; autoritățile fitosanitare și sanitar-veterinare din România funcționează în regim de 24/7; în fiecare punct de trecere a frontierei este verificată și prezentată situația funcționalității scanerelor, cântarelor și altor tehnologii de scanare și verificare a camioanelor.

Referitor la prețul autorizațiilor pentru transporturile rutiere, ministrul a menționat că acestea vor scădea. Conform proiectului pe care ministerul îl va înainta pentru aprobare în ședința Guvernului, costul autorizațiilor unitare se va diminua până la 5 euro, iar în cazul autorizațiilor CEMT prețul va constitui 150 euro pentru o autorizație anuală și 40 euro pentru o autorizație lunară.

Alt subiect care a fost abordat de participanți în cadrul ședinței s-a referit la liberalizeze serviciilor de transport marfă în regim bilateral și tranzit între țările membre ale UE și Republica Moldova. Andrei Spînu a specificat că în prezent MIDR se află în proces de negociere pe marginea încheierii unui Acord între țara noastră şi UE. Conform angajamentelor, Acordul va intra în vigoare provizoriu din momentul când acesta va fi semnat. Se preconizează semnarea acestuia la finele lunii iunie.

Foto: MIDR

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!